Kulebiaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

kulebiaczki

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
    350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
    1 szkl mleka
    30 g drożdży
    50 g oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1 średnia cebula
    garść grzybów suszonych
    szczypta kminku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kulebiak Przystawki

Kulebiaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
    Ciasto rozwałkować cienko wyciąć kółka wielkości ok 10 cm śr w połowie kółek wyciąć dziurkę .
    Na kółeczka całe nakładać kapustę , przykrywać kółeczkiem z dziurką i dookoła zawijając sklejać. Posmarować rozmąconym jajkiem
    Udekorować resztą ciasta, wycinać kwiatki foremką i nakładać dekoracyjnie, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min w temp 180 st

    Kulebiaczki podajemy z barszczykiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować