Kujawska Babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo łatwe ciasto, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Jest to pełen zdrowia wypiek, gdyż w dużej mierze składa się z maku i migdałów.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g cukru
    120 g zmielonych migdałów
    120 g mąki pszennej(oryginalnie bułka tarta)
    50 g suchego maku
    6 jaj
    aromat migdałowy

Kujawska babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, krótko miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz aromat. Miksujemy. Na koniec do masy wsypujemy mak i zmielone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy