Krupnik z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam grzyby, a że mamy jesień to można tworzyć różne grzybowe potrawy. Dziś naszła mnie ochota na pyszny krópnik który gotowała moja babcia. Uwielbiam ten smak i zapach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40dag chudych żeberek wieprzowych
    trzy skrzydełka
    1/2szk kaszy perłowej
    pęczek włoszczyzny
    5 ziemiaków sól pieprz do smaku
    1cebula
    4ziarnka ziele angielskie
    3 liście laurowe

Krupnik z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę obrać i opiec nad gazem, aż będzie cała czarna.
    Żeberka i skrzydełka umyć, włożyć z warzywami do garnka, dodać grzyby i wywar w którym się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, zalewam 7 szklankami zimnej wody i gotuję na małym ogniu przez 30 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kostkę o boku 2 cm, wrzucamy do krupniku, dodać przepłukaną kaszę i gotować aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
    Zupę doprawiam solą i pieprzem.
    Podaję gorący udekorowany natką pietruszki.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy