Uwielbiam grzyby, a że mamy jesień to można tworzyć różne grzybowe potrawy. Dziś naszła mnie ochota na pyszny krópnik który gotowała moja babcia. Uwielbiam ten smak i zapach.
2 godz.
Składniki:
40dag chudych żeberek wieprzowych
trzy skrzydełka
1/2szk kaszy perłowej
pęczek włoszczyzny
5 ziemiaków sól pieprz do smaku
1cebula
4ziarnka ziele angielskie
3 liście laurowe
Krupnik z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby opłukać i zalać wrzątkiem. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Cebulę obrać i opiec nad gazem, aż będzie cała czarna.
Żeberka i skrzydełka umyć, włożyć z warzywami do garnka, dodać grzyby i wywar w którym się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, zalewam 7 szklankami zimnej wody i gotuję na małym ogniu przez 30 minut.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kostkę o boku 2 cm, wrzucamy do krupniku, dodać przepłukaną kaszę i gotować aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawiam solą i pieprzem.
Podaję gorący udekorowany natką pietruszki.SMACZNEGO.
Komentarze