Jaglany krupnik z grzybami

5 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta zupa jaglana, którą ostatnio dość często gotuję, została "wzbogacona" kilkoma grzybami leśnymi i odrobiną świeżej papryki.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200-250 g oczyszczonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    1/3 - 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    6 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    posiekana zielona pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Jaglany krupnik z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby myjemy, kroimy na nieduże kawałki obgotowujemy w osolonym wrzątku i przepłukujemy wodą, aby pozbyć się piany. Osączamy.
    Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, z pora usuwamy zewnętrzne uszkodzone liście. Warzywa płuczemy i kroimy dowolnie (w kostkę, słupki, paski - jak kto lubi).
    Kaszę płuczemy i przelewamy na sitku wrzątkiem, osączamy.
  • 2. Do garnka wkładamy grzyby, pokrojoną włoszczyznę, kaszę, ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 7 szklankami zimnej wody i zagotowujemy. Gotujemy 12 minut, dodajemy masło i pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut. Zupę podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

Zupę można ugotować na wywarze drobiowym (wtedy nie dodajemy już masła). Można ją zabielić kilkoma łyżkami śmietanki. Ilość użytej kaszy zależy od tego, czy wolimy zupę rzadszą, czy bardziej gęstą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza jaglana Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować