Kruchutkie ciasteczka owsiane z bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

przepyszne, słodziutkie, do kawy idealne:)))

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - płatki owsiane: 3 szklanki
    - migdały: 0.5 szklanki
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - żurawina suszona: 0.33 szklanki
    - mąka kukurydziana: 0.75 szklanki
    - maka pszennna: 3 łyżki
    - margaryna: 250 gramów
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - cukier kryształ: 0.5 szklanki
    - soda: 0.5 łyżeczki

Kruchutkie ciasteczka owsiane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem z cukrami. Mąki mieszamy z sodą, dodajemy do margaryny, ucieramy.
  • 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ręką, formujemy kulki (w trakcie pieczenia ciasteczka przyjmują kształt jak na zdjęciu) i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem.
  • 3. Ciasteczka rosną, dlatego nie układamy ich bardzo blisko siebie.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut.
  • 5. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, gdy wyjmiemy ciepłe-rozkruszą się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy