Kruche z nadzieniem śliwkowo- czekoladowym

0 (0 ocen)

łatwe do wykonania

Składniki:

  • Ciasto kruche
    170 g mąki
    100 g zimnej margaryny
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru pudru
    3 łyżki zimnej wody
    Masa
    Słoik powideł węgierkowych
    1 tabliczka czekolady mlecznej

Kruche z nadzieniem śliwkowo- czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z zimną margaryną, dodać żółtko, wodę, cukier puder i zagnieść ciasto. Gotowe włożyć na godzinę do lodówki, następnie 2/3 ciasta rozwałkować, włożyć na formę do tarty i piec na złoty kolor w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 25 min. W tym czasie rozpuścić w rondelku czekoladę i połączyć z powidłami. Ciasto wyjąc, posmarować masą, z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na masie kratkę. Piec jeszcze ok. drugie 25 min.

Porady

można nie formować kratki, a upiec same ciasto kruche i po upieczeniu posmarować masą

Komentarze

Podobne przepisy