Kruche miseczki z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Na ciepło dobrze smakują z sosem czosnkowym lub czerwonym barszczem, ale na zimno też nic im nie brakuje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    20 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nadzienie:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 marchew ( średnia)
    3 ziemniaki (średnie)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    przyprawy

Kruche miseczki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche miseczki z farszem mięsnym 1. Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz proszek do pieczenia i 1/2 szklanki wody, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić w lodówce około 30 minut.

    Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa mielonego, doprawić solą, pieprzem ziołowym i czarnym.
  • Kruche miseczki z farszem mięsnym 2. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć większe krążki ( około 10 cm średnicy), na środku położyć nadzienie i podnosząc brzeg ciasta uformować miseczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • kruche miseczki z farszem mięsnym 3. Pieczemy w temp. 200 st około 25-30 minut, podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

Doskonale sprawdza się na luźnym spotkaniu w gronie znajomych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy