Błyskawiczne, pyszne i obłędnie pachnące orzechami!
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
200 g masła
240 g masła orzechowego (ja dałam z kawałkami orzechów)
5-6 łyżek miodu (lub 200 g cukru)
2 jaja
cukier waniliowy
340 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*opcjonalnie: orzechy drobno posiekane lub kawałki czekolady gorzkiej
Kruche ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, cukier waniliowy, masło oraz masło orzechowe miksujemy, dodajemy jaja. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i miksujemy. Teraz można dodać orzechy lub czekoladę, wg uznania. Masa ma być gęsta.
Nakładać nieforemne kulki łyżką (same się formują pod wpływem ciepła), robiąc odstępy i piec ok. 15 min. w 180 st. C. Wystudzone udekorować wg uznania.
*po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, po chwili jednak zrobią się kruche
Komentarze