Kruche ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne, pyszne i obłędnie pachnące orzechami!

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    240 g masła orzechowego (ja dałam z kawałkami orzechów)
    5-6 łyżek miodu (lub 200 g cukru)
    2 jaja
    cukier waniliowy
    340 g mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka sody
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    *opcjonalnie: orzechy drobno posiekane lub kawałki czekolady gorzkiej

Kruche ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, cukier waniliowy, masło oraz masło orzechowe miksujemy, dodajemy jaja. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i miksujemy. Teraz można dodać orzechy lub czekoladę, wg uznania. Masa ma być gęsta.

    Nakładać nieforemne kulki łyżką (same się formują pod wpływem ciepła), robiąc odstępy i piec ok. 15 min. w 180 st. C. Wystudzone udekorować wg uznania.

    *po wyjęciu z piekarnika będą dość miękkie, po chwili jednak zrobią się kruche

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy