Kruche ciasteczka z migdałami i lawendą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Kruche ciasteczka o delikatnym maślanym smaku z nutą lawendy. Ciasteczka pełnię smaku i kruchość osiągają po kilku dniach przechowywania w pudełku.

  • 50 min

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    300 g masła
    250 g cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki suszonej lawendy
    garść migdałów ze skórką

Kruche ciasteczka z migdałami i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników z wyjątkiem migdałów, zagnieść ciasto.
    Przełożyć ciasto do torebki foliowej i schłodzić w lodówce.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać ciasteczka za pomocą foremki.
    Ułożyć ciasteczka na blaszce, wyłożej papierem do pieczenia.
    W każdym ciasteczku położyć migdał i lekko docisnąć.
    Ciasteczka piec 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy