Kruche babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruche babeczki są rewelacyjne, idealnie smakują na słono np. z sałatką lub na słodko z dowolnym nadzieniem – budyniowym, śmietanowym, owocowym… Postanowiłam przedstawić Wam przepis na idealne babeczki, kruche, ale jednocześnie nie łamiące się w trakcie jedzenia…

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 średnich babeczek:

    2 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    1 łyżka śmietany
    1 jajo
    1 żółtko
    szczypta soli

    1/2 szkl. cukru pudru w przypadku przygotowywania babeczek na słodko

    Dodatkowo:

    masło do natłuszczenia babeczek

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolite sprężyste ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  • 2. Foremki na babeczki smarujemy masłem, najlepiej rozpuszczonym za pomocą pędzelka. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wykładamy nim foremki, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy kaszą gryczaną, ryżem, grochem itd. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minutach w 180 st. Po tym czasie wyjmujemy babeczki, zdejmujemy z nich folię aluminiową wraz z obciążeniem i dopiekamy na złoty kolor przez 3-4 minuty.
  • 3. Upieczone babeczki pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy je delikatnie z foremek i napełniamy dowolnym nadzieniem.

Komentarze

Podobne przepisy