Kruche babeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto (na około 24 szt babeczek)
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3 żółtka
    200 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    600 g śmietany kremówki 36%
    cukier puder do smaku
    1,5 łyżki kakao
    3 łyżeczki żelatyny

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć foremki ciastem i ponakłuwać dno widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż będą rumiane.(około 10-15 minut)
    Gotowe babeczki po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ja w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, ale uważać, aby się nie zagotowała.
    Wymieszać z łyżką ubitej śmietany i miksując wlać do śmietany. Dodać kakao i wymieszać.

    Babeczki wyjąć z foremek i napełnić masą śmietanową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy