Kruche babeczki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Te proste w przygotowaniu i pyszne babeczki są hitem każdego mojego przyjęcia.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    150 g margaryny "Kasia" lub "Palma"
    100 g cukru
    4 żółtka

    Nadzienie:
    2 całe jajka
    szklanka cukru
    kostka margaryny "Kasia" lub "Palma"
    2 łyżki kakao
    bakalie (rodzynki i orzechy)
    2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)
    powidła śliwkowe(opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Babeczki Babeczki

Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barbara Marek 1. Ciasto:
    Masło posiekać razem z mąką, dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na 10 minut. Ciastem wylepić metalowe foremki do babeczek, piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Babeczki wyjąć z foremek zaraz po upieczeniu.

    Nadzienie:
    Na parze ubić jajka z cukrem na gęstą masę. Margarynę rozpuścić i powoli wlewać do ubitych jaj, następnie dodać kakao, spirytus i bakalie. Gotową masę wyłożyć do upieczonych babeczek i udekorować wedle uznania. Opcjonalnie przed nałożeniem masy, na spód babeczki można wyłożyć łyżeczkę powideł śliwkowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować