Króliczkowe miseczki

0 (0 ocen)

Urocze miseczki w kształcie króliczków można w nich podać sałatkę warzywną, żurek lub zrobić z nich zapiekanki z serem i pieczarkami.

Składniki:

  • na każdego króliczka:
    2 okrągłe bułki, mała na główkę, duża na brzuszek
    czarna oliwka
    marynowana mała papryczka sweet drop
    pasterek czerwonej goudy
    2 wykałaczki

Króliczkowe miseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14bq0a0 1. Z dużej bułki ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Z odkrojonej części wycinamy uszy, łapki i ogonek. Z mniejszej bułce odcinamy spód i robimy w niej otwory na oczy i nosek. Oliwkę przecinamy na pół.
  • 2. Połówki oliwek wciskamy w miejsce oczu, a z papryczki robimy nosek. Uszka nabijamy na wykałaczki i mocujemy na główce. Czerwonym serem ozdabiamy łapki.

    Brzuszek napełniamy sałatką warzywną lub zupą (zupę najlepiej nalać do kokilki, a następnie włożyć do bułki). Na bułce układamy główkę, przy brzuszku układamy łapki i ogonek.

Porady

Jeśli robimy króliczkowe zapiekanki proponuję piec brzuszek, główkę i łapki osobno. Króliczka składamy po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy