Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie drogie, czasochłonne lecz bardzo pyszny pomysł na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
    0,5 kg pieczarek
    szklanka mleka
    szklanka wody
    mąka
    sól
    bułka tarta
    jajka

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę wody wlewamy wraz z szklanka mleka do miski wrzucamy jedno jajko, pół płaskiej łyżeczki soli i miksujemy dodając mąki, tyle by konsystencja była jednolita, płynna.
    Rozgrzewamy patelnie po czym smażymy cieniutkie naleśniki.
  • 2. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, wyciskamy z wody a potem kroimy.
    Pieczarki obieramy po czym trzemy na tarce na grubych oczkach.
    Pieczarki smażymy na oleju, przyprawiamy vegetą, nadmiar wody odlewamy.
    Do pieczarek dolewamy oleju i wrzucamy przygotowaną kapustę, mieszamy i przyprawiamy do smaku.
  • 3. Na naleśniku rozkładamy farsz z kapustą, zwijamy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym smażymy.

Porady

By naleśniki nie ociekały tłuszczem oraz by nie zużyć za dużo oleju, wlewamy trochę oleju na mały talerzyk lub do miseczki. Odkrawamy kawałek jabłka, marchewki lub innego owocu, czy warzywa nabijamy na widelec i moczymy w oleju po czym smarujemy patelnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy