Na naleśniki:
szklanka gazowanej wody
szklanka mleka
1 duże jajko
czubata łyżka suszonej natki pietruszki
łyżeczka pieprzu
łyżka oleju
mąka pszenna (ile zabierze,ciasto ma być konsystencji kwaśnej śmietany)
Farsz:
główka białej kapusty
2 duże cebule
30 dag boczku
opakowanie suszonej natki pietruszki
2 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól i pieprz
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
3 duże jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Krokiety z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych na naleśniki składników zmiksować ciasto i odstawić na pół godziny. Smażyć cienkie naleśniki na patelni bez tłuszczu. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści,umyć i zeszatkować. Cebulę obrać,umyć i posiekać,boczek pokroić,włożyć na rozgrzaną patelnie razem z cebulą i smażyć do zrumienienia. Kapustę włożyć do garnka,podlać odrobiną wody,dodać ziele,liść sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości. Około 10 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać boczek z cebulą,koncentrat i natkę.
Wystudzoną kapustą smarować naleśniki,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Porady
Wyszło mi więcej kapusty więc jutro zjemy ją z kopytkami :)
Komentarze