Krokiety z kapustą

0 (0 ocen)

  • 25 min

Z kiszoną robię na święta,w ciągu roku ze słodką.

  • 25 min

Składniki:

  • Na naleśniki:
    szklanka gazowanej wody
    szklanka mleka
    1 duże jajko
    czubata łyżka suszonej natki pietruszki
    łyżeczka pieprzu
    łyżka oleju
    mąka pszenna (ile zabierze,ciasto ma być konsystencji kwaśnej śmietany)

    Farsz:
    główka białej kapusty
    2 duże cebule
    30 dag boczku
    opakowanie suszonej natki pietruszki
    2 kulki ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    sól i pieprz
    pół słoiczka koncentratu pomidorowego

    Dodatkowo:
    3 duże jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia

Krokiety z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych na naleśniki składników zmiksować ciasto i odstawić na pół godziny. Smażyć cienkie naleśniki na patelni bez tłuszczu. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści,umyć i zeszatkować. Cebulę obrać,umyć i posiekać,boczek pokroić,włożyć na rozgrzaną patelnie razem z cebulą i smażyć do zrumienienia. Kapustę włożyć do garnka,podlać odrobiną wody,dodać ziele,liść sól i pieprz do smaku i dusić pod przykryciem do miękkości. Około 10 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać boczek z cebulą,koncentrat i natkę.
    Wystudzoną kapustą smarować naleśniki,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Porady

Wyszło mi więcej kapusty więc jutro zjemy ją z kopytkami :)

Komentarze

Podobne przepisy