Krokiet z jajem

0 (0 ocen)

Świetna propozycja na piątkowy obiad . Krokiety z jajem są pyszne. Moja rodzina za nimi przepada

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:

    3 jajka

    300 g mąki

    ok 750 ml mleka

    2 łyżki oleju

    szczypta soli

    Farsz:

    8 dużych jajek ugotowanych na twardo

    1 spora cebula

    2 łyżeczki bułki tartej

    1 surowe jajko

    1/2 natki pietruszki

    sól, pieprz



    Ponadto:

    Bułka tarta

    jajka rozbełtane

Krokiet z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    Wsyp mąkę z solą do miski
    2.
    Rozbełtaj jajka i dodaj do mąki. Cały czas mieszając powoli wlewaj mleko, mieszaj aż w cieście nie będzie grudek
    3.
    Usmaż cienkie placki
    4.

    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Ostudź

    5.

    Jajka posiekaj , dodaj cebulę, posiekaną natkę, surowe jajko , bułkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj.

    6.

    Na środek naleśnika nałóż odrobinę farszu. Złóż krokieta

    7.

    Złożone naleśniki obtocz w jajku a następnie w bułce.

    Zmaż na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy