Krem ziemniaczano-buraczany z grzankami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa-krem jest idealna dla dzieci, ma aksamitną konsystencję i smakuje doskonale.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g buraków
    1 i 1/2 litra domowego rosołu warzywnego
    700 g ziemniaków
    2 marchewki
    3 kromki czerstwego chleba
    olej

Krem ziemniaczano-buraczany z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kawałki.Wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy na półmiękko.

    Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do ugotowanych na półmiękko buraków i gotujemy wszystko do miękkości (w międzyczasie zbierając tworzące się szumowiny na powierzchni).

    Po ugotowaniu część barszczu odlewamy do miski, resztę blendujemy na krem i w razie potrzeby rozrzedzamy pozostawionym barszczem.

    Czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i smażymy na suchej patelni na rumiano, co jakiś czas mieszając.

    Przygotowanymi grzankami posypujemy wierzch zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy