Krem z selera z kozim serem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Seler korzeniowy świetnie sprawdza się jako baza do zup-kremów. Taki krem podany z pokruszonym kozim serem i posypany posiekaną nacią z selera smakuje naprawdę pysznie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • por 1 duża szt
    seler korzeniowy 2 szt
    ziemniaki 1-2 szt
    masło 1 łyżka
    oliwa z oliwek 1 łyżka
    rosół 3 szklanki
    ser kozi 100 gram
    nać z selera
    pieprz
    sól

Krem z selera z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Selery oraz ziemniaki pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie zalać rosołem i gotować przez kolejne 15 minut.
    Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
    Podawać z pokruszonym kozim serem i posiekaną natką selera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy