Seler korzeniowy świetnie sprawdza się jako baza do zup-kremów. Taki krem podany z pokruszonym kozim serem i posypany posiekaną nacią z selera smakuje naprawdę pysznie :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
por 1 duża szt
seler korzeniowy 2 szt
ziemniaki 1-2 szt
masło 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
rosół 3 szklanki
ser kozi 100 gram
nać z selera
pieprz
sól
Krem z selera z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki. Selery oraz ziemniaki pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie zalać rosołem i gotować przez kolejne 15 minut.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Podawać z pokruszonym kozim serem i posiekaną natką selera.
Komentarze