Krem z kurek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wykwintny krem z kurek duszonych w winie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
    200 g kurek
    200 ml białego wina półwytrawnego
    2 średnie ziemniaki
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    sól,pieprz,szczypta rozmarynu
    łyżka oliwy aromatyzowanej Chilli
    2 łyżki śmietany 30 %

Krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kurki wraz z pokrojoną cebulką szklimy na oliwie z chilli. Podlewamy winem i dusimy aż wino odparuje.Doprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem i rozmarynem Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki. gotujemy. Gdy ziemniaki będą pół miękkie dodajemy kurki wraz z cebulką.gotujemy do miękkości.
    Miksujemy i dodajemy śmietanę,w razie potrzeby doprawiamy.
    Podajemy samą lub z grzankami skropionymi oliwą z Chilli.
    Do tego obowiązkowo kieliszek wina :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy