Krem z kalafiora z czosnkowymi krewetkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kalafior w mocno kremowej wersji z dodatkiem serka i śmietany rewelacyjnie komponuje się z intensywnymi krewetkami. Wedle uznania można podawać także z bardziej przyprawionymi sucharkami czy grzankami z pastą.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kalafior (ok. 500 g)
    -8 dużych krewetek
    -200 ml śmietanki UHT
    -2 łyżki serka kremowego typu Philadelphia
    -2 łyżki masła
    -2 ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    -łyżka sezamu
    -paluszki chlebowe, grzanki, krakersy itd. do podania

Krem z kalafiora z czosnkowymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać śmietankę i serek. Dokładnie zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, mieszając, by uwolnić aromat. Wyłożyć krewetki. Poddusić w czosnkowym maśle pod przykryciem.
    Krem podawać na ciepło, posypany sezamem krewetkami i paluszkami chlebowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy