Kalafior w mocno kremowej wersji z dodatkiem serka i śmietany rewelacyjnie komponuje się z intensywnymi krewetkami. Wedle uznania można podawać także z bardziej przyprawionymi sucharkami czy grzankami z pastą.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-1 kalafior (ok. 500 g)
-8 dużych krewetek
-200 ml śmietanki UHT
-2 łyżki serka kremowego typu Philadelphia
-2 łyżki masła
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-łyżka sezamu
-paluszki chlebowe, grzanki, krakersy itd. do podania
Krem z kalafiora z czosnkowymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Dodać śmietankę i serek. Dokładnie zblendować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać czosnek, chwilę przesmażyć, mieszając, by uwolnić aromat. Wyłożyć krewetki. Poddusić w czosnkowym maśle pod przykryciem.
Krem podawać na ciepło, posypany sezamem krewetkami i paluszkami chlebowymi.
Komentarze