Może się powtórzę znów ale uwielbiam zupy - kremy pod każdą postacią. Mam nadmiar cukinii na działce więc tym razem zrobiłam sobie kremik z dużą ilością imbiru
Składniki:
1 cukinia (spora, taka nawet przerośnięta)
2 cebule średniej wielkości
1 marchewka
1 cm korzenia imbiru
duża szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
pół kostki rosołowej np drobiowej
1-2 łyżki sosu sojowego
4-5 łyżek śmietany np 18%
łyżeczka ziół np oregano, tymianek, lubczyk
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony lub biały
Krem z cukinii i nutą orientu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebulę i marchewkę również pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową, sos sojowy i pieprz. Zalać wodą tak by warzywa były zakryte i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec gotowania dodać obrany i starty na najmniejszych oczkach korzeń imbiru oraz imbir mielony i gałkę muszkatołową.
2.Wszystko razem zmielić w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę.
Komentarze