Krakersy z cheddarem

0 (0 ocen)

Bardzo fajna przekąska

Składniki:

  • 120g ostrego sera cheddar
    150g mąki pszennej
    100g masła
    pół łyżeczki sody
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

Krakersy z cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy kruche. Masło siekamy drobno, dosypujemy mąkę, jajko i zagniatamy. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz szczyptę sody. A cheddar? Tarty na drobnych oczkach wędruje prosto do ciasta, z ciasta zaś formujemy zgrabną kulę i wysyłamy ją do lodówki na pół godziny.
    Kulę rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne, prostokątne krakersy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i zamykamy w piekarniku. W temperaturze 220 stopni wypiekamy do pełnego zrumienienia i podajemy jeszcze ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy