Kotlety z kalafiora

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne bezmięsne kotleciki

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duży kalafior: 1 sztuka
    - tarta bułka co najmniej: 1 szklanka
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - jajo: 1 sztuka
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku): 1 sztuka
    - olej do smażenia: 1 sztuka

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kalafiora usunąć liście i ugotować go w lekko posolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Kalafiora dokładnie osączyć, wystudzić i rozgnieść lub zmielić. Dodać jajo, zeszkloną cebulę i przyprawy i tyle bułki tartej żeby wyszła masa podobna do tej na kotlety mielone. Masę dokładnie wyrobić. Formować z niej kotlety (można obtaczać w tartej bułce) i smażyć na oleju na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy