Kotlety w ziemniaczanej panierce:

0 (0 ocen)

  • 10 min

to jakby dwie potrawy w jednej, czyli placki ziemniaczane i kotlet w jednym. Do tego dania w zupełności wystarczy surówka czy ulubione warzywka.

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 kotlety z fileta drobiowego

    - 2 średnie ziemniaki

    - 2 łyżki mąki pszennej

    - 1 jajko

    - 1 łyżeczka majeranku

    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    - olej do smażenia

    - sól, pieprz

Kotlety w ziemniaczanej panierce: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Rozbijamy je równomiernie z obu stron. Solimy i odstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Odciskamy je i dodajemy mąkę, jajko, majeranek i natkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Dobrze rozgrzewamy olej. Kotlety maczamy w cieście, tak aby pokryło całą powierzchnię. Wypanierowane kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju. Zmniejszamy płomień i wolno smażymy z obu stron na ciemno-złocisty kolor. U mnie widać mniej panierki na animacji, gdyż dołożyłam jeszcze jednego kotleta, na 2 porcje panierki będzie w sam raz. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy