Schabowy w panierce ziemniaczanej

4.49 (166 ocen)

  • 15 min

Schabowy nie musi być nudny, wystarczy go odpowiednio zapanierować

  • 15 min

Składniki:


  • 2 kotlety ze schabu,
    2 ziemniaki,
    1 jajko,
    2 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    1/2 łyżeczki majeranku,
    1/4 łyżeczki tymianku,
    1/4 łyżeczki rozmarynu,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schabowy w panierce ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowy w panierce ziemniaczanej 1. Mięso płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Kotlety lekko rozbijamy, solimy je z obu stron i odstawiamy do lodówki.
  • Schabowy w panierce ziemniaczanej 2. W tym czasie przygotowujemy panierkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • Schabowy w panierce ziemniaczanej 3. Odciskamy powstały sok i dodajemy mąkę, jajko, natkę, majeranek, tymianek i rozmaryn. Mieszamy dokładnie i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Schabowy w panierce ziemniaczanej 4. Kotlety panierujemy w przygotowanym cieście (cały kotlet powinien zostać pokryty panierką).
  • Schabowy w panierce ziemniaczanej 5. Kotlety wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy je na zloty kolor z obu stron na małym ogniu. Smacznego :)

Porady

Świetne rozwiązanie dla osób lubiących dania 2w1, jest to świetne połączenie placków ziemniaczanych i kotleta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować