Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą

0 (0 ocen)

Wszystkim znane kotlety mielone postanowiłam urozmaicić dodatkiem boczku i kiełbasy. Dzięki nim kotlety nabrały niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 bułka kajzerka
    cebula
    jajko
    sól, pieprz
    100 g boczku wędzonego
    pół dowolnej kiełbasy
    olej
    bułka tarta

Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć i zmielić wraz z mięsem i cebulą. Do zmielonych składników dodać jajko i przyprawy. Następnie wyrobić jednolitą masę.
  • 2. Kiełbasę pokroić w ćwiartki, a boczek na drobne kawałki. Razem je podsmażyć i ostudzić.
  • 3. Formować kotlety mielone, spłaszczyć je i nałożyć łyżką małą ilość farszu- podsmażonej kiełbasy i boczku. Zlepić kotleciki, chowając farsz w środku. Lekko spłaszczyć, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy