Tak przygotowane kotlety podaję także z ziemniakami. Najpyszniejsze wychodzą z świeżych warzyw. Dlatego polecam je przygotować latem, gdy kalafior jest ogólnodostępny. Poza sezonem można je wykonać z mrożonek.
Składniki:
Składniki:
• 1 duży kalafior,
• 2 jajka,
• 1 cebula,
• Pęczek natki pietruszki,
• 3-4 łyżki bułki tartej do środka,
• Bułka tarta do panierki,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• Olej do smażenia,
Dip:
• 1 mały jogurt naturalny gęsty,
• 2-3 ząbki czosnku,
• Sól , pieprz do smaku
Kalafiorowe kotlety z natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy, lekko twardawy (nie rozgotowany) odcedzamy. Po odcedzaniu kalafior pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Ostygnięty delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
3.Dodajemy do niego posiekaną natkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
4.Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kotleciki i panierujemy w bułce.
5.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotleciki z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
Ja kotleciki podaje z dipem czosnkowy.
DIP:Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowany dodajemy do jogurtu. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
Komentarze