Kalafiorowe kotlety z natką

0 (0 ocen)

Tak przygotowane kotlety podaję także z ziemniakami. Najpyszniejsze wychodzą z świeżych warzyw. Dlatego polecam je przygotować latem, gdy kalafior jest ogólnodostępny. Poza sezonem można je wykonać z mrożonek.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duży kalafior,
    • 2 jajka,
    • 1 cebula,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • 3-4 łyżki bułki tartej do środka,
    • Bułka tarta do panierki,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
    Dip:
    • 1 mały jogurt naturalny gęsty,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • Sól , pieprz do smaku

Kalafiorowe kotlety z natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie 1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy, lekko twardawy (nie rozgotowany) odcedzamy. Po odcedzaniu kalafior pozostawiamy do ostygnięcia.
  • rozdrobnienie 2. Ostygnięty delikatnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków
  • dodanie pozostałych składników 3. Dodajemy do niego posiekaną natkę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  • formowanie 4. Z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach kotleciki i panierujemy w bułce.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotleciki z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
    Ja kotleciki podaje z dipem czosnkowy.
    DIP:Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Tak przygotowany dodajemy do jogurtu. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy