Niby tradycyjny kotlet ale smakuje nieco inaczej. Takie kotlety nauczyla mnie robić moja teściowa. Prosty i smaczny tradycyjny obiad.
20 min
Dla 3 osób
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
Pół szklanki mleka
Bulka tarta
Garść płatków owsianych górskich
Sól, pieprz
Przyprawa typu kucharek
Olej rzepakowy lub inny tluszcz do smażenia
Kotlet w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pluczemy, odsączamy recznikiem papierowym i oczyszczamy z błon. Nastepnie przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy. Rozbite plastry oprószamy z obu stron sola i pieprzem. Odstawiamy na 15 min w temp pokojowej. Do naczynia wlewamy mleko i dosypujemy kucharek. Mieszamy. Na talerz wsypujemy wymieszaną bułkę tartą i płatki owsiane. Mięso moczymy w mleku, po czym obtaczamy w mieszance bułki i platkow owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zezłocenia się.
Komentarze