Kotlet w płatkach

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Niby tradycyjny kotlet ale smakuje nieco inaczej. Takie kotlety nauczyla mnie robić moja teściowa. Prosty i smaczny tradycyjny obiad.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    Pół szklanki mleka
    Bulka tarta
    Garść płatków owsianych górskich
    Sól, pieprz
    Przyprawa typu kucharek
    Olej rzepakowy lub inny tluszcz do smażenia

Kotlet w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet w płatkach 1. Filet pluczemy, odsączamy recznikiem papierowym i oczyszczamy z błon. Nastepnie przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy. Rozbite plastry oprószamy z obu stron sola i pieprzem. Odstawiamy na 15 min w temp pokojowej. Do naczynia wlewamy mleko i dosypujemy kucharek. Mieszamy. Na talerz wsypujemy wymieszaną bułkę tartą i płatki owsiane. Mięso moczymy w mleku, po czym obtaczamy w mieszance bułki i platkow owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zezłocenia się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy