KOTLECIKI RYBNE Z ZIELONA MIĘTĄ I ESTRAGONEM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wraz z ryżem i warzywami duszonymi z przyprawą Garam Masala tworzą wspaniały duet!

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na kotleciki rybne (4 sztuki):

    180g fileta z mintaja (może być mrożony)
    30g cebuli (1/2 małej)
    1 płaska łyżeczka suszonej zielonej mięty
    1 płaska łyżeczka suszonego estragonu
    1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony)
    1 małe jajko (40g)
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (6g)
    1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
    sól, pieprz


    Składniki na ryż z warzywami:

    200g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku
    100g ugotowanego ryżu basmati
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    1 płaska łyżeczka przyprawy Garam Masala
    2 łyżki śmietanki kokosowej
    sól

Kotleciki rybne z zielona miętą i estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie kotlecików:
    Fileta z mintaja rozmrozić i dokładnie odsączyć wodę. Umieścić w malakserze wraz z pozostałymi składnikami (pomijamy olej kokosowy). Zmiksować, ale nie na gładką papkę. W masie mogą pozostać większe kawałki. Doprawić solą. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Z masy uformować zgrabne kotleciki. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

    Wykonanie ryżu z warzywami:
    Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i ryż. Oprószyć przyprawą Garam Masala i dokładnie wymieszać, dodać śmietankę kokosową. Dusić aż warzywa zmiękną, doprawić solą.
    Warzywa wyłożyć na talerz wraz z kotlecikami rybnymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy