Ciasto Kostka alpejska

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto robię już nie pierwszy raz , jest wyjątkowe i w sam raz pasuje do kawusi .

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Krem kajmakowo-bezowy:
    180 g masła
    puszka masy kajmakowej
    25 dkg bez

    Polewa: rozpuszczona czekolada

Ciasto kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kostka alpejska. 1. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy 25 minut.

    Krem: Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy.

    Na wystudzone ciasto, wykładamy krem. Ja wierzch posyłam okruchami, które zdobyłam wyrównując biszkopt:) i polałam polewą.

Komentarze

Podobne przepisy