Ciasto kostka alpejska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Kostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    2 czubate łyżki naturalnego kakao
    1/2 szkl mąki pszennej tortowej

    Masa kajmakowo- bezowa:
    200 g miękkiego masła
    1 puszka masy kajmakowej (400 g)
    ok. 200 g białych bez (ja dałam mniej, ale można dać więcej. Moim zdaniem masa jest już wystarczająco słodka)

    Masa śmietankowa:
    500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny+3 łyżki zimnej wody

    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, startej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.


    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Masa kajmakowo-bezowa: Miękkie masło utrzeć do puszystości, pod koniec ucierania, łyżka po łyżce dodawać kajmak, cały czas miksując. Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wmieszać je do masy. Masę rozprowadzić po biszkopcie, który jeśli chcemy, możemy wcześniej naponczować, np. herbatą z cukrem i cytryną. Ciasto włożyć do lodówki.
  • 3. Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić.

    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
  • 4. Masę śmietankową wyłożyć na masę kajmakowo-bezową. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.



    Alpejską kostkę wstawić do lodówki na kilka godzin, by poszczególne warstwy stężały. Najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować