Konfitura truskawkowa

0 (0 ocen)

Pyszna konfitura, pomimo małej ilości cukru jest wystarczająco słodka.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    2 cytryny
    1.5 szklanki cukru

Konfitura truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin.
  • 2. Cytryny obrać, usunąć pestki i drobno pokroić.
  • 3. Truskawki wymieszać z cytryną i gotować na dużym ogniu do zgęstnienia. Najlepiej do tego celu użyć jak najszerszego garnka. Ja gotowałam ok. trzy godziny.
  • 4. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy