Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taki sos możemy przygotować dzień wcześniej, a kolejnego ugotować tylko makaron. Znakomity pomysł na jesienne rozgrzewające danie.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka
    Sól
    Pieprz
    Ostra czerwona papryka
    Liść lubczyku
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    5 łyżek kukurydzy
    3 łyżki keczupu
    2 szklanki wody
    10 różyczek brokułu
    100 g serka topionego (kremowego)

Kolorowy sos do makaronu z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, paprykę w długie, cieniutki paseczki. Warzywa przesmażamy na patelni. Dodajemy mięso i dusimy kilka minut (aż mięso zmieni kolor, a warzywa zmiękną). Na patelnię wlewamy wodę i całość dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy kukurydzę i keczup. Brokuł gotujemy do miękkości w osobnym garnku, odcedzamy. Na końcu do mięsa dodajemy brokuł oraz kawałki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy