Kolorowa z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Już nie mogę doczekać się wiosny, kiedy będzie można przyrządzać pyszniutkie sałatki ze świeżych warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • czerstwa bułka
    cebula
    50 dag mieszanego mięsa mielonego
    jajko
    łyżeczka łagodnej musztardy
    sól, pieprz, słodka papryka
    2 łyżki oleju
    10 dag fety
    300 ml jogurtu naturalnego
    ząbek czosnku
    pęczek natki
    sałata rzymska lub 2 cykorie
    żółta i czerwona papryka
    20 dag ogórka sałatkowego
    10 dag cebuli

Kolorowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać, zagnieść z mielonym mięsem, namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem i musztardą. doprawić solą, pieprzem i papryką. z masy formować małe klopsiki, podsmażyć na oleju ok. 6-8 minut.
  • 2. Sos: ser drobno pokruszyć, wymieszać z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i listkami natki. Doprawić.
  • 3. Listki salaty porwać na małe kawałki. paprykę i cebulę pokroić w cienkie paseczki, ogórek w plasterki. Warzywa wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć klopsiki. Polać sosem bezpośrednio przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy