Kokosowe Ptysie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne ptysie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto: 1 szklanka wody (250 ml)
    80 g margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    1/3 łyżeczki soli
    Krem
    4 żółtka
    1 jajko
    200 gram masła roślinnego
    dwie szklanki mleka w proszku
    łyżeczka żelatyny
    100 gram wiórków kokosowych
    3/4 szklanki cukru

Kokosowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę do gotującej się wody cały czas mieszając by ciasto się nie przypaliło. Kiedy ciasto odrywa się od garnka odstawić je do wystygnięcia. Wystudzone ciasto zmiksować z jajkami aż powstanie gładka masa. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 stopni. Upieczone ptysie wystudzić i przekroić wzdłuż. W czasie pieczenia ptysi do kremu ubić na parze wodnej żółtka wraz z jajkiem i cukrem. Jajka ubijać do zbielania oraz zgęstnienia masy. Masę jajeczną wystudzić. Masło roślinne utrzeć na puszystą masę. Stopniowo do masła dodawać masę jajeczną. Następnie dodać mleko w proszku, rozpuszczoną żelatynę oraz wiórki kokosowe. Wystudzone ptysie nadziewamy kremem kokosowym. Smacznego;)

Porady

Gotowe ptysie najlepiej smakują z polewa czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie