Kokosowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z margaryną. Wsypać mąkę do gotującej się wody cały czas mieszając by ciasto się nie przypaliło. Kiedy ciasto odrywa się od garnka odstawić je do wystygnięcia. Wystudzone ciasto zmiksować z jajkami aż powstanie gładka masa. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 stopni. Upieczone ptysie wystudzić i przekroić wzdłuż. W czasie pieczenia ptysi do kremu ubić na parze wodnej żółtka wraz z jajkiem i cukrem. Jajka ubijać do zbielania oraz zgęstnienia masy. Masę jajeczną wystudzić. Masło roślinne utrzeć na puszystą masę. Stopniowo do masła dodawać masę jajeczną. Następnie dodać mleko w proszku, rozpuszczoną żelatynę oraz wiórki kokosowe. Wystudzone ptysie nadziewamy kremem kokosowym. Smacznego;)
Porady
Gotowe ptysie najlepiej smakują z polewa czekoladową
Komentarze