Domowe ptysie z puszystym kremem

4.46 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, chrupiące ciasto z delikatnym kremem sprawiają, że ich smak jest niebiański.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 ml wody
    - ½ kostki margaryny
    - 4 jajka
    - szklanka mąki pszennej
    Krem:
    - ½ l śmietany 30%
    - 250g serka mascarpone
    - 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ptysie Bita śmietana

Domowe ptysie z puszystym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj margarynę i zagotuj. W międzyczasie przesiej mąkę i wsyp do gotującej się wody. Mieszaj do momentu aż masa nie uzyska szklistego wyglądu i zacznie odchodzić od garnka. Pozostaw do wystygnięcia.
  • 2. Zimne ciasto zmiksuj na gładka masę z jajkami. Przełóż do rękawa lub szprycy z ozdobna końcówką.
  • 3. Wyciskaj, na wysmarowana masłem blaszkę, okrągłe porcje ciasta. Zachowując dość duże odstępy.
  • 4. Piecz w temp. 200 stopni przez 20-30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na pół.
  • 5. Serek i śmietanę dobrze schłódź. Śmietanę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder., a następnie porcjami serek mascarpone. Delikatnie wymieszaj.
    Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewaj ptysie kremem.

Porady

Do napełnienia ptysi można użyć także innego kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować