Domowe ptysie z puszystym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka z grubym dnem wlej wodę, dodaj margarynę i zagotuj. W międzyczasie przesiej mąkę i wsyp do gotującej się wody. Mieszaj do momentu aż masa nie uzyska szklistego wyglądu i zacznie odchodzić od garnka. Pozostaw do wystygnięcia.
2.Zimne ciasto zmiksuj na gładka masę z jajkami. Przełóż do rękawa lub szprycy z ozdobna końcówką.
3.Wyciskaj, na wysmarowana masłem blaszkę, okrągłe porcje ciasta. Zachowując dość duże odstępy.
4.Piecz w temp. 200 stopni przez 20-30 minut. Wystudzone ciasto przekrój na pół.
5.Serek i śmietanę dobrze schłódź. Śmietanę ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier puder., a następnie porcjami serek mascarpone. Delikatnie wymieszaj.
Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewaj ptysie kremem.
Porady
Do napełnienia ptysi można użyć także innego kremu.
Komentarze