Kokosowe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Szybkie i niesamowicie pyszne ciasto pachnące kokosem i truskawkami. Zrobicie je nawet wtedy gdy goście będą w drodze. Smakuje zarówno na ciepło, np. z lodami jak i schłodzone. My oczywiście nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy zanim jeszcze dobrze wystygło ;)

Składniki:

  • Ciasto kokosowe:
    1,5 szkl mąki pszennej
    pół szkl mąki krupczatki
    200 g masła
    1/2 szkl cukru
    2/3 szkl wiórków kokosowych

    Nadzienie:
    1/2 kg truskawek
    2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    4 łyżki domowego cukru waniliowego

Kokosowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić dno foremki (21x21cm), nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut aby się lekko zrumieniło.

    Truskawki opłukać, osuszyć i obrać. Pokroić na większe kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równą warstwę na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
    Ciasto piec jeszcze ok 15 minut do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy