kluski śląskie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

kluski to tradycyjne danie z kuchni śląskiej ja dodałam szpinak i wyszły przepyszne

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
    szpinak mrożony 1 szklanka
    koperek siekany 1 pęczek
    mąka
    jajko 2 sztuki
    sól do smaku
    do okraszenia boczek, słonina
    masło 1 łyżka

Kluski śląskie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki gotuję dzień wcześniej.

    szpinak podsmażam na maśle.

    na drugi dzień ziemniaki przepuszczam przez praskę ,dodaję pokrojony koperek i szpinak ,jajka,sól do smaku oraz tyle mąki aby masa nie kleiła się ,ale nie za dużo bo będą twarde.

    wyrabiam.

    z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego,na środku palcem robię dziurkę.

    na wrzącą i osoloną wodę wrzucam kluski gotuję 1 minutę od wypłynięcia.
    podaję podsmażone .

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy