Klopsy w gosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwsze danie zrobione z grzybkami prosto z lasu

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    0,5 kg grzybków (ja dałam podgrzybki)
    50 g serka topionego gouda
    wywar
    przyprawy do smaku
    śmietana 30 %

Klopsy w gosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy i kroimy w średnią kostkę, podsmażamy z serkiem topionym i odrobiną śmietany 30%. podlewamy rosołem i chwilę gotujemy. Zagęszczamy odrobiną mąki z wodą i gotujemy przez dwie minuty. Doprawiamy do smaku.
    Mięso, jajko, namoczona bułkę i przyprawy mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Można dodać troszkę bułki tartej wtedy nie będzie kleić się tak bardzo do rąk. Formujemy kulki obtaczamy je w mące i wrzucamy do gotującej się wody lub wywaru. Gotujemy ok 15 minut. Ugotowane wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze chwilę w sosie.

Porady

Jeśli nie mamy rosołu to możemy zrobić wywar z kostki rosołowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy