Klopsy w brokułowym wieńcu na makaronie

0 (0 ocen)

Pyszne danie, które chętnie zajadają maluchy.

Składniki:

  • brokuł
    50 dag mięsa mielonego z szynki
    jajko
    czerstwa kajzerka
    cebula
    20 dag sera feta
    200 g makaronu spaghetti
    keczup
    sól,pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie

Klopsy w brokułowym wieńcu na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę zeszklij na łyżce masła, bułkę namocz i odciśnij. Dodaj do mielonego, wbij jajko ,przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Z ciasta wyrób mięsne kuleczki i wstaw do lodówki na pół godziny. Do garnka z gorącą wodą dodaj liście laurowe, ziele i wrzucaj klopsy. Gotuj 10 minut.
  • 2. Brokuł podziel na różyczki i blanszuj 3-4 minuty w posolonym wrzątku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedż.
  • 3. Na talerzu rozłóż makron, na nim klopsiki, wokoło różyczki brokuła. Danie posyp pokrojoną w kostkę fetą i polej keczupem.

Porady

do klopsów można przygotować sos pomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy