kiszka ziemniaczano-jęczmienna

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciekawe danie obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • Kiszka ziemniaczano jęczmienna

    1/2 kg pieczarek,
    średnia cabula
    1 kg surowych ziemniaków
    1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
    sół, pieprz, majeranek
    plastikowa osłonka do wedlin

Kiszka ziemniaczano-jęczmienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane pieczarki i cebulę mieszamy z solą i pieprzem, wszystko razem podsmażamy. Ziemniaki ucieramy na tarce na małych oczkach, odciskamy płyn. Mieszamy ziemniaki, kaszę, pieczarki i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz wkładamy w osłonkę, zawiązujemy z obu stron i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut, na wolnym ogniu.

Porady

Podajemy pokrojoną kiszkę w grube plastry z sosem czosnkowym lub mięsnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy