Kiełbasa a la krakowska

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, domowa wędlina

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
    1 kg mięsa z łopatki lub szynki pokrojone w grubą kostkę
    6 łyżeczek soli peklowej
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    kilka ziarenek zmielonego ziela angielskiego
    2 drobno posiekane ostre papryczki chili
    2 łyżeczki cukru
    4 ząbki czosnku

Kiełbasa a la krakowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. około 8 godzin wcześniej peklujemy mięso, oddzielnie pokrojone w kostkę, oddzielnie mielone, dodając do mięs po 3 łyżeczki soli peklowej, po 1 łyżeczce cukru. Po upeklowaniu łączymy mięsa, dodając przyprawy , dokładnie wyrabiamy dodając pół szklanki wody. Wyrobioną masę umieszczamy w osłonce takiej którą można wędzić, osznurowujemy. Wędzimy około 2 godzin w ciepłym dymie. następnie parzymy kiełbasę około godziny w 80 stopniach

Porady

Kiełbasa, tak jak każda domowa wędlina , najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia

Komentarze

Podobne przepisy