Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do naszego lunch boxa.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy jęczmiennej
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula biała
    - 1 mała czerwona papryka
    - 100 g szynki
    - 3/4 szklanki bulionu
    - oliwa z oliwek
    - koperek
    - ostra papryka
    - sól i pieprz

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez chwilę, aż ta się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przesmażamy i zalewamy bilonem - dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

    Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej al dente) dodajemy do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy podać także z odrobiną startego parmezanu. Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy