Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzięcza dodatkowi musztardy francuskiej. To bardzo prosty i szybki obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wieprzowina - mięso od szynki - 400g
    Olej - 1 łyżka
    Kasza jęczmienna - 180g
    Cukinia mała - 2szt
    Por - 1szt
    Papryka - 2szt (u mnie żółta i czerwona)
    Czosnek - 2 ząbki
    Pieczarki - 300g
    Bulion - 600ml
    Musztarda francuska - 1 łyżka
    Pieprz, sól, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w paseczki. Smażymy na tłuszczu przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa - pora, papryki, cukinie, plasterki ząbków czosnku oraz pieczarki. Małych cukinii nie trzeba obierać, bez skórki szybko by się rozpadły. Pieczarki wystarczy pokroić na ćwiartki. Całość zalewamy bulionem. Dusimy na niedużym ogniu pod przykryciem.
    Kaszę jęczmienną płuczemy i również dodajemy do garnka. Doprawiamy musztardą, solą, pieprzem, papryką słodką. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Danie trzeba często mieszać, aby kasza się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewać wody, ale nie za dużo, danie powinno być gęste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować