Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem

0 (0 ocen)

Idealny pomysł na szybkie jednogarnkowe danie. Doskonałe na obiad.

Składniki:

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej
    2-2,5 szkl wody
    200 g pieczarek
    3 spore garści liści jarmużu
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    ser mozzarella ( ja gałka - ok 125g)
    sól, pieprz, curry, cząber, oregano, chilli
    olej/oliwa

Kasza jaglana z pieczarkami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę na rozgrzanym tłuszczu ( w wysokiej patelni lub garnku). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, dodać do zeszklonej cebuli i chwilę podsmażyć. Liście jarmużu dokładnie umyć i poszarpać na mniejsze kawałki, dodać do cebuli. Całość chwilę podsmażać mieszając, aby się nie przypaliło.
  • 2. Następnie dodać suchą kaszę jaglaną. Zalać całość wodą ( najpierw 2 szklanki, później w razie potrzeby dodać jeszcze pół szklanki). Lekko posolić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15 minut. Na koniec dodać startą na grubych oczkach tarki mozzarellę. Doprawić do smaku. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy