Kartoflanka

0 (0 ocen)

  • 50 min

...

  • 50 min

Składniki:


  • 1/2 kg ziemniaków
    1 l bulionu warzywnego
    150 g wędzonego boczku w plastrach
    1 łyżka masła
    1 cebula
    Sól i pieprz

Kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu roztopić łyżkę masła ,włożyć boczek i smażyć go ,dopóki się nie zrumieni. Wyjąć ,a na wytopionym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki ,4-5 min podsmażać ,ciągle mieszając ,a potem wlać kilka łyżek bulionu i dusić na niewielkim ogniu 15 min. Wlać resztę bulionu ,wrzucić boczek i gotować 20 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy