Kartoflanka

5 (185 ocen)

Zupa stara jak świat, swój smak zawdzięcza ziołom i dobrym ziemniakom. Do mojej dodałam wędzoną, bardzo dobrej jakości swojską kiełbasę.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    1,5 l wody
    1 marchewka
    biała część pora
    kawałek selera
    garść majeranku
    łyżeczka lubczyku
    pół łyżeczki czarnego pieprzu
    2 łyżki smietany
    łyzeczkka mąki
    małe pętko bardzo dobrej jakościowo wędzonej kiełbasy
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce oliwy smażymy pokrojone w kostkę warzywa i kiełbasę. Dodajemy zioła, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ziemniaków Do zupy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i zahartowaną odrobiną zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemyz koperkiem lub natką pietruszki.

Porady

Zupę możemy ugotować w proporcjach 1 l wody i pół litra mleka, nabierze wówczas kremowego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować