Karnawałowe kokardki

0 (0 ocen)

Faworki w uroczym kształcie.

Składniki:

  • Składniki :

    250g mąki,
    4 żółtka,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżki masła,
    1/2 kieliszka wódki,
    szczypta soli,
    olej do smażenia,
    cukier puder do posypania.

Karnawałowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karnawałowe kokardki 1. Przygotowanie :



    Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy noża wytnij prostokąty. Ściśnij palcami na środku kwadracika tworząc kokardkę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy