Kruche i efektowne pyszności na Tłusty Czwartek. To moja wariacja w karnawałowymi różami.
50 min
Składniki:
4 żółtka
1,5 szkl mąki
1 kieliszek spirytusu
3-4 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
cukier puder do posypania
ok. 30 drylowanych wiśni z kompotu
białko
3 foremki różnej wielkości w kształcie gwiazdek
Karnawałowe gwiazdy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatamy z żółtkami, śmietaną i spirytusem. Elastyczne ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwa razy. Dzielimy na pól. Jedną część chowamy do foliowego worka aby nie wyschła. Drugą wałkujemy na grubość 1 mm.
2.Foremkami wycinamy gwiazdki. Dużą smarujemy białkiem, nakładamy średnią, również smarujemy i układamy małą. Na koniec dociskamy gwiazdki na środku. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Wszystkie gwiazdki smażymy z w dużej ilości oleju. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik. Kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem i na środku każdej układamy po jednej wisience.
Komentarze