Karmelowy sos ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Fajny pomysł na ogórki małosolne.

  • 30 min

Składniki:

  • 850 g musztardowych ogórków małosolnych (wg przepisu "Musztardowe ogórki małosolne")
    200 g śmiatany 18%
    2 szklanki wody
    7 - 8 łyżeczek mąki pszennej
    3 łyżki margaryny
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    3 - 4 łyżki przyprawy do grilla
    2 łyżki cukru
    2 łyżki octu

Karmelowy sos ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kar 1. Margarynę rorpuścić, wsypać czosnek, 1 łyżkę przyprawy do grilla, cukier i ocet. Skarmelizować (około 1 - 2 min) na bardzo małym płomieniu.
  • kar 2. Do garnka z sosem karmelowym włożyć ogórki pokrojone w plasterki - całość dusić pod przykryciem 10 min.
  • kar 3. Ze śmietany, wody i mąki zrobić zawiesinę. Zalać podduszone ogórki. Dodać koperek, resztę przyprawy do grilla i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Sos chwilę gotować.
  • kar 4. Podawać do wołowiny lub mięsa wieprzowego.

Porady

Zamiast musztardowych ogórków małosolny można użyć tradycyjnych ogórków małosolny. Wtedy należy pamiętać o dodaniu musztardy i ewentualnie pieprzu smakowo wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy