Karmelowy sos ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rorpuścić, wsypać czosnek, 1 łyżkę przyprawy do grilla, cukier i ocet. Skarmelizować (około 1 - 2 min) na bardzo małym płomieniu.
2.Do garnka z sosem karmelowym włożyć ogórki pokrojone w plasterki - całość dusić pod przykryciem 10 min.
3.Ze śmietany, wody i mąki zrobić zawiesinę. Zalać podduszone ogórki. Dodać koperek, resztę przyprawy do grilla i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Sos chwilę gotować.
4.Podawać do wołowiny lub mięsa wieprzowego.
Porady
Zamiast musztardowych ogórków małosolny można użyć tradycyjnych ogórków małosolny. Wtedy należy pamiętać o dodaniu musztardy i ewentualnie pieprzu smakowo wg uznania.
Komentarze